MAMA SHARON » BLOGT » OUDERSCHAP » BABY » BABY » (+WINACTIE) SLAAPCOACH AGNES: GEBREK AAN SLAAP IS KILLING!

(+WINACTIE) SLAAPCOACH AGNES: GEBREK AAN SLAAP IS KILLING!

Gepubliceerd op 26 maart 2021 om 09:00

Dat je als moeder van één of meerdere jonge kinderen wat minder slaapt is wel bekend.

Maar de gevolgen van dit slaaptekort (en zeker als dit langer aanhoudt) worden zwaar onderschat. En vaak krijg je als moeder ook nog eens te horen dat slaapgebrek er nou eenmaal bij hoort. Klopt, tot op een zekere hoogte wel. Maar ergens houdt het op. Het onthouden van slaap is immers niet voor niks één van de oudste manieren ter wereld om iemand te martelen!

Als je dan ook nog eens onrustige baby hebt of een baby die simpelweg slecht slaapt dan wordt dit effect nog eens extra versterkt. Want een onrustige baby of een baby die niet wil slapen zorgt (onbewust) voor heel veel stress bij ouders. En die stress zorgt er vervolgens weer voor dat je minder lekker in je vel zit en ook weer slechter slaapt. En zo beland je in een vicieuze cirkel…

Want als wij, moeders, ergens goed in zijn, dan is het wel voor iedereen zorgen, behalve voor onszelf. En alle energie die we dan nog hebben, steken we eerst in ons gezin, werk, huishouden, vrienden en wat allemaal nog wel niet meer.

En als er dan heeeeel misschien nog eens ergens een gaatje overblijft plannen we heel, heel, heel misschien iets echt alleen voor onszelf, waar we ons vervolgens nog schuldig over voelen ook….

Maar lieve mama; neem die tijd voor jezelf! Juist ook op die momenten dat je denkt: maar ze kunnen niet zonder mij. Juist dan!! Want voor je het weet ren je jezelf voorbij en heb je zelf allerlei vage klachten. Tijd voor jezelf nemen is niet egoïstisch! Dit is gewoon echt hartstikke belangrijk, want alleen als jij goed voor jezelf zorgt kan je ook goed voor de rest van je gezin zorgen. Wat dat betreft kunnen we een voorbeeld nemen aan vaders. Die hebben hier vaak toch beduidend minder moeite mee.


Wist je dat je door slaapgebrek meer zin hebt
in vet en suikerrijk voedsel?

En dat je concentratie minder wordt? Evenals je algehele niveau van welbevinden. Een gebrek aan slaap kan zelfs zorgen voor somberheid en/of neerslachtigheid en op termijn zelfs tot een depressie leiden. Ook wordt je lontje veel korter, waardoor je minder kan hebben van je partner en je kind. Daarbij verstoort een gebrek aan slaap ook je darmflora. Dit kan weer tot (vage) buikklachten leiden, of klachten die je wellicht niet eens direct aan je darmen linkt.  Terwijl een verstoorde darmflora ook weer voor slechtere slaap zorgt. Het grootste gedeelte van je ontspannings,- en slaaphormonen worden namelijk in je darmen geproduceerd.  Ook bewegen ouders met slaapgebrek en/of langdurige stress vaak minder. Wat ook weer een negatief effect heeft op je algemeen welbevinden en slaap. En zo zie je dat je al heel snel in een vicieuze cirkel belandt.

Door regelmatig even tijd voor jezelf in te plannen en goed voor jezelf te zorgen verlaag je namelijk je stresslevels aanzienlijk. En dit zorgt er niet alleen voor dat je lekkerder in je vel zit, je voelt je ook energieker, je concentratie verbetert, je ziet de dingen weer helderder, je kan er weer beter tegenaan, je hebt minder last van allerlei vage klachten en je hebt ook meer geduld voor je kindje en/of partner. En jouw positieve vibes kan je vervolgens ook weer overbrengen op je kleine. Want als jij zelf veel stress ervaart breng je dit onbewust weer over op je kleintje. Zeker bij kleintjes onder de 1 jaar is die band met hun moeder vaak nog zo sterk dat jullie (vaak onbewust) elkaars stemming meer beïnvloeden dan je denkt.

Nu hoef je echt niet gelijk een dagje sauna te boeken, of een weekendje weg. Je kan ook ontspanning vinden in de kleine dingen: even met een kop thee en een goed boek op de bank. Een flinke wandeling. Uitgebreid in bad. Even niks hoeven. De boel de boel laten. En als het echt bar en boos is raad ik ouders ook wel eens aan om eens een dagje vrij te nemen van hun werk, hun kleine wel weg te brengen en zelf een dag lang alleen maar dingen doen die je wil. En nee: daarmee bedoel ik eigenlijk niet het hele huis poetsen en andere ‘moetjes’. Maar doe iets waar je oprecht blij van wordt! Ook als je niet werkt is er wellicht wel iemand in je familie of vriendenkring die even een dag of een nachtje op wil passen.

Geloof me, ik weet hoe moeilijk dit is, en welke overtuigende belemmeringen allemaal in je op komen etc. Maar voor hen is het maar één dag! Voor jou is het dagelijkse realiteit. Maar echt lieve mama; zet jezelf af en toe eens op nummer 1. Want als jij goed voor jezelf zorgt, kan je daarna ook weer beter voor jouw gezin zorgen. En na zo’n dag ziet het leven er vaak weer zoveel rooskleuriger uit. En natuurlijk snap ik ook wel dat zo’n hele dag voor jezelf niet wekelijks of maandelijks kan, maar probeer dan in ieder geval wekelijks één of meerdere momenten vrij te plannen voor jezelf. Als is het maar een half uurtje of een uurtje. Alleen al dit vooruitzicht kan je zoveel energie geven. Het spreekwoord luidt niet voor niks: “It takes a village to raise a child.”


Wel heb ik nog een laatste tip:

probeer die kostbare me-time niet alleen maar achter een schermpje door te brengen. Want een paar uur doelloos scrollen op social-media of de hele dag bingewatchen heeft helaas niet hetzelfde effect als bijvoorbeeld het lezen van een goed boek, het maken van een wandeling of even lekker bijkletsen met een vriendin (zonder kinderen). En natuurlijk: soms is het heerlijk om ’s avonds even lekker te Netflixen. Doe ik zelf ook, maar eerlijk is eerlijk. Even wandelen of wat oefeningen doen in de woonkamer geeft meer energie dan de hele dag bankhangen, hoe verleidelijk die bank en Netflix ook zijn. Bewegen activeert namelijk ook weer de aanmaak van bepaalde hormonen die er weer voor zorgen dat jij je meer ontspannen en energieker voelt. Daar kan de bank echt niet tegenop.


Winactie Instagram

Voor alle mama’s die nu denken: 'heel leuk hoor Agnes, maar het enige wat ik op dit moment wil is dat mijn baby minder onrustig is, of dat mijn kleine eindelijk eens beter gaat slapen, want dan kan ik zelf ook eindelijk meer slapen of ontspannen.' Speciaal voor jullie heb ik in samenwerking met Sharon een leuke winactie via Instagram: Zondag 28 maart verloten we een gratis coachcall van 30 minuten waarin je mij al je vragen kan stellen over jouw kleintje t/m 3 jaar. Denk hierbij aan vragen over onrust, ontwikkeling, slapen etc. Je kunt meedoen aan de winactie via Agnes' of Sharon' Instagram, onder de bijbehorende post.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.