MAMA SHARON » BLOGT » WEBDATE OP WOENSDAG » WEBDATE: HECHTING BIJ BABY'S / MET OPVOEDCOACH JENNIFER

WEBDATE: HECHTING BIJ BABY'S / MET OPVOEDCOACH JENNIFER

Gepubliceerd op 3 februari 2021 om 09:00

Even voorstellen...

Lieve allemaal,
Mijn naam is Jennifer Baltus. Ik werk als Nanny in de omgeving Zuid-Holland en ben daarnaast Opvoedcoach. Zoals de naam al een beetje verklapt, coach ik dus ouders die tegen opvoedmoeilijkheden of vragen aanlopen. Dit ben ik natuurlijk niet zomaar begonnen. Hiervoor heb ik de HBO studie tot Opvoedcoach afgerond.

Via mijn Instagram (klik) kwam ik in contact met Sharon. Zij vertelde mij dat ze erg bezig is met de hechting van hun dochtertje Charlie en vroeg mij hier wat meer over te vertellen. Dat doe ik met plezier, dus lees maar mee!

Wat is hechting?

Hechting is een proces van interactie tussen een kind en één of meer van zijn opvoeders.  Voor de identiteitsvorming van een kind is het belangrijk dat het in het eerste levensjaar een affectieve relatie met de ouders/opvoeders heeft en veilig gehecht raakt. Hechting speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van een kind en is essentieel voor een goede emotionele en sociale ontwikkeling. Kinderen die goed zijn gehecht blijken beter om te kunnen gaan met tegenslagen en hebben een beter gevoel van eigenwaarde. Ze zijn bijvoorbeeld sociaal vaardiger, leergieriger en minder angstig. Als je kind last heeft van een van deze dingen betekend het niet meteen dat je kind niet goed is gehecht. Bij goed gehechte kinderen komen deze dingen ook wel voor, alleen veel minder vaak.

Veilige hechting

De eerste maanden wordt de basis gelegd en vindt de hechting (onbewust) plaats. Door middel van gehechtheidsgedrag probeert een baby de mensen om zich heen dicht bij zich te houden. Dit doen ze onder andere door te huilen, lachen, grijpen en het volgen met de ogen. De eerste weken probeert het kindje nog met iedereen contact te krijgen (niet selectief). Als een kind ongeveer drie maanden is begint hij voorkeur te ontwikkelen voor een bepaald persoon. Dit is meestal de persoon die het kind het meeste ziet.

Meestal loopt de hechting tussen ouders en hun kinderen goed. Dit noemen we veilige hechting.

Voorwaarden voor een veilige hechting

- De opvoeder is gevoelig voor de signalen van het kind.

 Als het kind huilt troost hij het kind en als hij moe is legt de ouder hem in zijn bedje.

- De opvoeder respecteert de autonomie van het kind.

 Als een kind ouder wordt, zal hij meer zelf willen en kunnen doen. Het is daarom goed om kinderen de mogelijkheid te geven zelf dingen te proberen en te ontdekken. Elk kind is anders en doet de dingen op zijn eigen manier.

- De opvoeder biedt het kind structuur.

- De opvoeder biedt het kind steun.

Hechting voor het leven?

Het eerste jaar is belangrijk voor de hechting tussen het kind en de opvoeder. Maar gelukkig betekend dat niet dat als een baby slecht gehecht is dat hij dit dan zijn hele leven blijft. Na het eerste jaar is de hechting nog te beïnvloeden. Dit betekend dat een slechte hechting nog gered kan worden maar een goede hechting dus ook verstoord kan worden. Hechting moet dus altijd een punt van aandacht blijven.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.