MAMA SHARON » BLOGT » WEBDATE OP WOENSDAG » WEBDATE: ALLES OVER DRAGEN / MET MAMA KRISTEL

WEBDATE: ALLES OVER DRAGEN / MET MAMA KRISTEL

Gepubliceerd op 10 februari 2021 om 09:00

Even voorstellen...

Ik ben Kristel, 27 jaar en moeder van Marly* ('14) Runa ('18) en Keira ('20). Ik ben getrouwd met de idioot die al mijn grillen accepteert, mijn allergrootste liefde; Danny. Voor wij kinderen kregen hadden wij nooit verwacht dat wij onze innerlijke hippie zouden vinden. Wij dachten vrij traditioneel over opvoeding. Toen Runa geboren was, kwam ik erachter dat ik graag mijn intuïtie volgde in plaats van de boeken. Alles gebeurde vanuit mijn gevoel. De peperdure kinderwagen die mijn schoonouders ons hadden geschonken stond klaar en ik had een goedkope (totaal niet ergonomische) draagzak gekocht voor de handigheid. Nooit gedacht dat mijn voorraad gigantisch zou groeien...

Van één draagzak naar 45 draagdoeken...

Daar was ze dan, mijn kleine kindje. En denk je dat ik die dan ook maar 10 minuten niet wil knuffelen? Uh nee. Nog in mijn kraamweek heb ik Runa voor het eerst gedragen. Net voordat Runa geboren werd, kocht ik een rekbare doek. Ik vond het fijn, zij sliep meteen, wat een uitvinding! Je begrijpt het al, die kinderwagen heeft vrijwel onaangeroerd in de gang gestaan tot mijn tweede trimester van Keira haar zwangerschap. Er groeide een heuze doeken-stash in mijn gangkast. Eerst een gewonnen geweven doek erbij, toen een draagzak (deze was uiteraard wel ergonomisch), toen 5 tweedehands draagdoeken en toen explodeerde het tot ik uiteindelijk 45 (!!!) doeken had. Inmiddels zijn er daar 30 van over.

Waarom dragen in een draagdoek of draagzak?

Maar waarom dan? Waarom zou je je kindje de hele dag als soort accessoire dragen? Heel simpel:
het maakt je leven als moeder zijnde zo mega veel makkelijker! Bovendien heeft het dragen heeft heel veel voordelen voor moeder en kind. Zo draagt het positief bij aan de hechting, het veiligheidsgevoel van je kindje, geen afgeplat hoofdje, helpt de heupjes goed te ontwikkelen, beschermt je kindje tegen overprikkeling en ondersteunt de ontwikkeling van het evenwichtsorgaan.

Ergonomisch dragen

Deze voordelen zijn alleen van toepassing wanneer er ergonomisch gedragen wordt. Dit houdt in dat je kindje in een kikkerhouding zit in de doek of drager. De knietjes zijn hoger dan de billen, de rug is bol en er is geen druk door stof in de knieholtes. Onthoud dat de buik van je kleintje ALTIJD naar jouw lijf gericht dient te zijn en dat je kindje op een hoogte zit dat je een kusje op het hoofd kunt geven.

Focuspunten ergonomisch dragen

  • buik van je kindje zit altijd tegen jouw lijf;
  • je kindje zit in een kikker/M houding (billen lager dan knieën);
  • de onderbeentjes wijzen recht naar beneden (opzij betekent te breed zitje);
  • er is goede nekondersteuning voor je kindje (zonodig een half spuugdoekje rollen);
  • je kindje kan vrij ademen en het hoofd bewegen;
  • je kindje is niet te warm gekleed;
  • tijdens het knopen of omdoen van de zak is er altijd 1 hand die je kind ondersteunt.

Klik op de afbeelding voor vergroting.

Verschillende soorten draagdoeken en draagzakken

Je hebt eindeloos veel mogelijkheden. De keuzes zijn onder andere: ringsling, geweven draagdoek, rekbare draagdoek, draagzak, onbuhimo, hoptye, meitei en halfbuckle dragers. Ik loop ze even kort langs.

 

- Ringsling

Hiermee draag je je kindje op de heup. De doek wordt vastgehouden door ringen. Deze manier van dragen is asymetrisch, waardoor het kan zijn dat het zwaarder voelt bij bijvoorbeeld bekken- of rugklachten.

 

- Geweven draagdoek

Eigenlijk een alleskunner. Met een geweven draagdoek zijn eindeloos veel knopen mogelijk (heup, rug en buik). Je kunt met de manier van knopen zelf bepalen waar de ballast gedragen wordt op je lijf. Voor een pasgeborene zijn de opties beperkt. Je kunt dan dragen met de front wrap cross carry (FWCC) of kangaroo, op je rug kun je de ruck proberen (neem een consult!). Zodra je kleintje zelfstandig tot zit kan komen, heb je eindeloos opties.

- Rekbare doek

Deze kun je vooraf knopen, zodat je kindje direct stevig zit. Het nadeel is dat de rek eruit kan zijn wanneer je hem tweedehands aanschaft, maar door de meerdere lagen stof is het ook een heel warme manier van dragen (voor drager en kind). Deze is minder geschikt voor de zomer.

- Draagzak

Daarin heb je heel veel mogelijkheden. De onbuhimo, hoptye, meitei, halfbuckle, een verstelbare drager, schortdrager... Het voordeel van een draagzak is dat het relatief koeler draagt dan een doek. Daarnaast kun je de heupband (eigenlijk tailleband) al vastklikken of -knopen, waardoor je kindje gelijk in een zitje komt. Passen is belangrijk, want de vorm van iedere zak is weer anders.

Er zijn dragers die claimen ook face forward dragen ergonomisch te ondersteunen, maar dit is nooit het geval. De rug van je kindje kan geen mooie bolling maken. Helaas worden er in grote winkelketens vaak genoeg nog draagzakken aangeprijst die niet ergonomisch zijn. Ik zou je altijd aanraden om een pasconsult te doen bij een draagconsulent (ja, die bestaan), dan weet je ook welke draagzak bij jou fijn zit.
Filmpjes op youtube brengen je een hoop, maar een consulent is geschoold om op maat advies te geven, ook bij prematuur geboren kindjes bijvoorbeeld.

Hopelijk inspireert dit blog je om ook jouw kleintje te gaan dragen!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.