MAMA SHARON » BLOGT » WEBDATE OP WOENSDAG » WEBDATE: GEBARENTAAL MET JE BABY / MET MINITOLK SASKIA

WEBDATE: GEBARENTAAL MET JE BABY / MET MINITOLK SASKIA

Gepubliceerd op 17 februari 2021 om 09:00

Even voorstellen...

Mijn naam is Saskia en ik ben de trotse mama van Mats (2015) en Jisse (2019)! Ik ben afgestudeerd communicatiewetenschapper en leerkracht. Inmiddels heb ik beide achtergronden gecombineerd en heb ik veel expertise opgedaan over de communicatie met kleintjes.

Toen Mats nog klein was, heb ik hem babygebaren aangeboden, wat hij heel vlot oppakte. Hij maakte zijn eerste gebaar toen hij ruim acht maanden was. Een superleuke en handige manier om te communiceren met je kleintje! Wat veel mensen niet weten is dat het aanbieden van babygebaren een heel groot voordeel kan hebben voor de taalontwikkeling van je kind.

Natuurlijk ouderschap - luisteren naar de signalen en behoeftes van je kindje

Het krijgen van kinderen was voor ons nog niet vanzelfsprekend. Zo ontzettend gelukkig waren we toen we – na een medisch traject – een zoontje verwachtten. Wat heb ik op een grote blauwe wolk gezeten. Ik ben met recht een oermoeder. Ik ging helemaal op in deze nieuwe rol. Heerlijk vond ik het! Maar tegelijkertijd ook retezwaar. Slaapgebrek, onzekerheid, hormonen…. het speelde allemaal parten. In mijn eerste jaren als ouder kreeg ik steeds meer kennis over attachment parenting, ook wel natuurlijk ouderschap genoemd.

Je kunt dit zien als ouderschap met je kindje dicht bij je. Luisteren naar de signalen en behoeftes van je kindje en ook je eigen intuïtie daarin volgen. Want zeg nou zelf: geen enkele moeder kijkt terug op haar leven en denkt: oh shit, ik heb mijn baby veel te veel dicht bij me gehouden! De workshops die ik geef zijn dan ook geënt op de bevordering van de hechting tussen ouder en kind. Die vroege ouder-kindinteractie is namelijk mega belangrijk voor de verdere ontwikkeling van je kindje!


Meerwaarde van gebaren

Dankzij mijn oudste kon ik ervaren wat de meerwaarde is van babygebaren! Al in mijn zwangerschap werd ik door mijn collega en vriendin gewezen op het bestaan van deze methode. Ik had er nog nooit van gehoord! Maar het concept triggerde me wel. Door het gebruiken van gebaren kunnen kindjes in de eerste fase van hun leven beter aan jou duidelijk maken wat ze bedoelen, maar nog niet kunnen zeggen. Je herkent vast wel dat die kleine koppies vanaf een maand of 6 a 7 meer doorhebben dan dat ze daadwerkelijk met woorden kunnen uiten. “Kun je klappen in je handjes?” En hup…. Daar gaan die beide handjes op elkaar! “Waar is je konijn?” En je ziet ze met hun oogjes de ruimte scannen op zoek naar hun lievelingsknuffel….

Als ze nou maar konden praten, dan zou het een stuk makkelijker zijn. En dat is nou net het probleem. Want voor hun eerste verjaardag is spreken nou eenmaal heel erg moeilijk. En zelfs in aanloop naar hun tweede verjaardag is het nog best moeilijk om bepaalde woorden uit te spreken en dat helpt niet mee bij het begrijpen van je kindje. Praten valt namelijk onder de fijne motoriek en dat ligt gewoon nog niet in hun fysieke mogelijkheid, hoe jammer ook. Met babygebaren bied je een kindje aan wat het op jongere leeftijd al WEL kan. Namelijk de vaardigheid om zijn of haar handen te gebruiken om een gebaar te maken. Superhandig! Door die grote beweging van de handen kun jij veel sneller ontcijferen wat je zoontje of dochtertje je probeert te vertellen. Je krijgt als het ware een uniek kijkje in het hoofdje van je baby of dreumes. Ik kan wel van de daken schreeuwen hoe fijn het is om je kind te helpen om zich verstaanbaar te maken als het nog te jong is om te praten. Hoe machtig mooi dat je hem of haar die tools kan geven om te laten weten wat hij ziet en jou dat kan laten vertellen.


Dunstan Babytaal

En toen kwam onze jongste zoon. In deze tweede zwangerschap ben ik me gaan verdiepen in Dunstan Babytaal, nog zo'n mooie methode om je kindje te begrijpen, maar dan in de allereerste fase van het leven. Daar waar het allemaal begint. Het huiltje van je newborn wordt dankzij deze methode een gids in plaats van een vijand. Door te stoppen, te kijken en te luisteren naar je baby, de huilltjes te leren en te herkennen bij je eigen baby, kun je snel in de behoefte van je kleintje voorzien. Geen reden meer voor je baby om over te gaan in luid gehuil of gekrijs. In plaats daarvan rust en veiligheid. Die kalme staat bij je kindje heeft ook een heel belangrijk effect op de ouders, die hierdoor zelfvertrouwen krijgen en ook rust uitstralen. Zo houden ouders en kind elkaar in balans en krijgt het hechtingsproces echt de kans om tot bloei te komen. Hoe mooi is dat?

Ik voel me oprecht een gelukkig mens dat ik ouders mag wegwijs maken in de wereld van communiceren met de allerkleinsten. Ik ben nog lang niet uitgeleerd. Mijn kids blijven altijd mijn inspiratiebron en ik groei graag met  hun leeftijdsfases mee. Hopelijk kan ik die kennis en ervaring nog lange tijd overbrengen aan andere ouders en professionals. Iets waar ik heel veel energie van krijg!

Ben je geïnteresseerd in het beter begrijpen van je kleintje?

Dan nodig ik je van harte uit voor mijn webinar Begrijp je kleintje! Het kost niets, alleen een uur van je tijd. Ik vertel je daarin graag meer over bovenstaande methodes en laat zien hoe deze in de praktijk werken!
Opgeven kan via de link (klik)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.