MAMA SHARON » BLOGT » WEBDATE OP WOENSDAG » WEBDATE: OMGAAN MET EEN TEMPERAMENTVOLLE PEUTER / MET MAMA LIZETTE

WEBDATE: OMGAAN MET EEN TEMPERAMENTVOLLE PEUTER / MET MAMA LIZETTE

Gepubliceerd op 3 maart 2021 om 09:00


Even voorstellen...

Mijn naam is Lizette, ik ben 39 jaar en getrouwd met Remco. Samen hebben wij twee zoontjes, Mats van 2 jaar en Sem van 2 maanden. Ik vind het geweldig om moeder te zijn. Al van kleins af aan droomde ik ervan. Op Habla Mama schrijf ik over mijn ervaringen, van zwanger worden tot alles over het leven als moeder van twee jonge kinderen. Ik ben over het algemeen altijd vrolijk en van nature praat ik makkelijk, ook over moeilijkere onderwerpen. Dat is wat ik ook op Habla Mama doe.

Naast mijn gezin is reizen mijn grote passie. En sinds we een gezin zijn, doen we dat ook gewoon onverminderd samen. Het liefst verken ik vreemde landen en culturen buiten Europa. Sinds de ontwikkelingen van afgelopen jaar ben ik Nederland meer gaan waarderen. We hebben sinds kort een camper gekocht en zullen daar ongetwijfeld mooie avonturen mee gaan beleven. Over alles dat met reizen te maken heeft blog ik al een aantal jaren op mijn website Reismuts. Verder hou ik van chocolade, wandelen en fotografie.


Een temperamentvolle peuter

Misschien is een temperamentvolle peuter een tautologie. De definitie van het gedrag van een peuter lijkt immers standaard temperamentvol te zijn. Toch beschikt het ene kind over meer temperament dan het andere. Net zo goed als dat we als volwassenen verschillen. Nou, ik heb dus een zeer temperamentvolle peuter. Dat merk ik aan de onwijs sterke eigen wil, de grote mate van extraversie en tegelijkertijd hoe gevoelig hij is. Dat zijn kenmerken van een flink temperament bij een peuter. Het is niet te verwarren met hormonale emoties. Die komen pas in de pubertijd.

En ja, ik weet van wie hij het temperament heeft. Ik herken mezelf er enorm in. En daardoor herken ik zijn emotie soms makkelijk, omdat ik het me goed voor kan stellen. Dat maakt het niet altijd makkelijker. Want een temperamentvolle peuter die zijn zin even niet krijgt is werkelijk twee handen vol! Maar ik ben wel tot drie waardevolle tips gekomen waar je misschien iets aan hebt.


Haal je peuter uit de situatie

Wanneer je peuter op de grond ligt te schreeuwen, denk je misschien “laat maar liggen, wordt vanzelf minder”. Dat zou best kunnen. In mijn ervaring werkt het beter om de peuter op te tillen en even uit de situatie te halen. Dus ligt hij in de keuken, dan til ik hem op en neem hem mee naar de bank. Vaak is dat al een eerste stap in het verminderen van de emoties. En hierdoor laat je zien dat je er voor je peuter bent. Vaak is het een schreeuw om aandacht, een letterlijk schreeuw, hij wil iets duidelijk maken. Maar het zacht beantwoorden ervan is natuurlijk wel fijn voor de peuter.


Praat met een temperamentvolle peuter

Met de nadruk op “praten”. Dus niet iets tegen hem of haar “zeggen”. Om in the heat of the moment een connectie met je peuter te maken, kan echt heel lastig zijn. Sowieso is het een peuter, dus je kunt er geen volwassen gesprek mee voeren. Wat ik meestal doe, is een controle vraag stellen. “Ik zie dan je boos bent, klopt dat?” en dan bijvoorbeeld verder proberen “Ben je boos omdat je geen koekje mocht pakken?”. Zo help je de peuter in het onder woorden brengen wat hij of zij in de uitbarsting eigenlijk bedoelde.

Adem in en uit

Dit is een hele simpele tip, maar oh zo moeilijk. Want als je peuter zo emotioneel is, is het soms lastig om je eigen emoties helemaal sereen te houden. Ik bedoel, ik kan niet automatisch rustig blijven als iemand hier het eten tegen de muur aan kletst. Dat kost me moeite, soms een beetje en soms heel veel. En dan even een diepe inademing, naar de buik en een diepe uitademing… en dan voel ik me een stuk meer steady om de situatie aan te kunnen.

En je weet wat ze zeggen: alles is een fase ;)«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.