MAMA SHARON » BLOGT » WEBDATE OP WOENSDAG » WEBDATE: HOE SLOW PARENTING DE TIJD EVEN STIL ZET / MET 'MAMA IN HET MOMENT' ANNE

WEBDATE: HOE SLOW PARENTING DE TIJD EVEN STIL ZET / MET 'MAMA IN HET MOMENT' ANNE

Gepubliceerd op 24 maart 2021 om 09:00

Anne (@mamainhetmoment)  is naast moeder, leerkracht, dochter, vrouw én blogger. Zij probeert echter niet overweldigd te raken van al deze rollen, maar deze juist te vieren en er van genieten. Dit doet ze door haar 'slow living'-leefstijl, wat zij ook in haar ouderschap toe past - 'slow parenting'.

In deze Webdate op Woensdag vertelt ze je hier alles over!

Wat is Slow Living?

Misschien ken je de term al wel, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Slow living, letterlijk vertaald: Langzaam leven. Hoewel de term misschien wat suffig en sloom kan overkomen, is het alles behalve dat.

Slow Living vindt zijn oorsprong in Italië. In 1986 vestigde het eerste fastfood-restaurant zich nabij de Spaanse trappen in Rome. Veel Italianen vonden dit wanstaltig en als tegengeluid lanceerde Carlo Petrini, culinair schrijver, Slow Food. Een beweging die, zoals de naam al doet vermoeden, het compleet tegenovergestelde was van fastfood. Verse, lokale ingrediënten, waarna er heerlijk uitgebreide gerechten werden gemaakt en ook uitgebreid werden genuttigd.  Algauw werd dit een hit en ontstonden er vele andere bewegingen geïnspireerd door het initiatief van Carlo Petrini.

Slow Living is een verzamelterm voor meerdere dingen in het leven. Hoewel de naam doet vermoeden dat alles van vóór het industriële tijdperk wordt verheerlijkt, is dat niet het geval. Waarom zou je technologische handigheden verbannen als ze waarde toevoegen aan je leven? Neem het voorbeeld van een wasmachine.

Slow Living als leefstijl

Wanneer je leeft in de Slow Living-leefstijl kies je bewust voor meer waardevolle tijd. Je maakt hierin keuzes in kwaliteit en dat kan door te kiezen voor eenvoud en soms is dat kiezen voor een bepaald technologisch snufje. Het gaat om stoppen met de ratrace en leven met de natuurlijke flow van de dag in plaats van je alsmaar te laten leiden door de tijd en een agenda.

Slow parenting

Vanuit het Slow Living-principe zijn meerdere ‘slow-afdelingen’ ontstaan. Zo ook, Slow Parenting. Slow Parenting is een beweging onder ouders die klaar waren met de race tegen de klok. Kinderen hebben tegenwoordig een bijna net zo gevulde agenda als hun ouders. De afspraakjes, buitenschoolse activiteiten en het avondprogramma vliegen je om de oren en er gaan steeds meer geluiden in de rondte over kinderen die alleen nog maar onrust ervaren, angstig zijn, te weinig bewegen, te weinig buiten komen, teveel op een schermpje zitten en zo kun je nog wel even door gaan.

Slow Parenting gaat erom meer te kiezen voor eenvoud, voor rust en tijd om te lummelen en niks te doen. Tijd om te observeren of één activiteit te doen. Veel buitenspelen, zintuigelijke ervaringen op te doen en in contact te staan met je leefomgeving. Die connectie is ontzettend belangrijk voor de motorische en sociaal emotionele ontwikkeling. Kinderen ontwikkelen een goede weerstand, zijn flexibeler en worden creatiever door te doen en te ervaren. Het is dan ook een logisch gevolg dat bij Slow Parenting ouders kiezen voor een legere agenda en ontkoppelen, zodat er ruimte ontstaat om de wereld te ontdekken en in verbinding met het gezin te staan.

Je kinderen als voorbeeld

Slow Parenting en Slow Living zijn enorm met elkaar verweven. Niet zo gek natuurlijk, omdat het één ontstaan is vanuit het ander. Je moet je voorstellen dat wanneer jij als ouder kalmte ervaart, je de regie neemt over je agenda, bewust even afstand doet van de snelheid (en van je mobiel) je automatisch in een lagere versnelling gaat. Kinderen zijn zo’n prachtige wandelend voorbeeld van in het moment leven. Zij staan automatisch in de eerste versnelling. Laat je inspireren door hen. Wanneer je even bewust afstand doet van je moetjes kun je gemakkelijker meegaan in het moment, contact maken en genieten van wat er is. De kalmte die je ervaart neem je de rest van de dag mee en ik ben ervan overtuigd dat wat je voorleeft, wordt overgenomen.

Het vervelende is dat dit omgekeerd natuurlijk precies zo werkt. Een voorbeeld van mijzelf. Ik zat toch meer op mijn mobiel bij mijn dochter dan ik eigenlijk wilde. Gevolg? Zodra mijn dochter mijn mobieltje ziet, wijst ze ernaar en wil ze ermee spelen. Sterker nog, ze maakt de swipe-beweging al over het scherm. Dat was voor mij een wake-upcall. Weg met dat ding als ik met haar ben. Er zijn veel interessantere dingen in het leven dat wat er op dat mobieltje gebeurt. Aangezien ze mij spiegelt in haar gedrag, laat ik dan direct het voorbeeld geven en laten zien hoe mooi het is als je écht in verbinding staat met je omgeving, met je familie en vrienden en met jezelf.

Hoe kun je beginnen met Slow Parenting?

Ik ben ervan overtuigd dat vertragen in het ouderschap en in de opvoeding begint met de houding van jou als ouder. Dus daarvoor geef ik nu een tip:

Probeer eens te kijken naar een moment waarop je je gehaast voelt en waarvan je wilt dat het kalmer gaat. Bedenk wat er in dat moment steeds voor zorgt dat jij je gehaast voelt en dat het uiteindelijk leidt tot een confrontatie tussen jou en je kind. Kinderen leven van nature in de eerste versnelling, dus bedenk voor jezelf hoe je ervoor kunt zorgen dat jij hierin mee kunt gaan. Moet je iets klaarleggen voor dat moment, moet je je kind voorbereiden of heb je een te drukke agenda? Wil je ervoor misschien even een moment voor jezelf creëren, zodat je uit rust in de actiemodus kunt komen? Bedenk waar jouw behoeftes liggen en probeer hier een andere keuze in te maken, zodat je die kalmte mee kunt nemen in het moment waar je nu haast voelt. En observeer wat er gebeurt. Helpt het? Fijn, dan kun je dit meenemen voor de volgende keer. Helpt het niet? Dan moet je misschien aan een ander touwtje trekken. Ga ermee spelen en wees niet te serieus, probeer de lol ervan in te zien en geef jezelf de tijd om meer tot jezelf te komen.

Ik hoop dat je een beetje geïnspireerd bent geraakt om het ook een tikkeltje langzamer te doen.
Het leven is geen race van A naar B. Voor je het weet is je kleine groot en besef je hoeveel dingen je hebt gemist, omdat het zo ‘druk’ was. Waar wil jij je tijd aan spenderen?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.