MAMA SHARON » BLOGT » WEBDATE OP WOENSDAG » WEBDATE: JE LEVEN VERDUURZAMEN / MET MAMA LISANNE

WEBDATE: JE LEVEN VERDUURZAMEN / MET MAMA LISANNE

Gepubliceerd op 21 april 2021 om 09:00

Mijn naam is Lisanne en ik ben moeder van Floris (3,5) en Emma (2). Samen met mijn man wonen we in Zaltbommel, in een heel fijn huis en een fijne buurt.

Persoonlijk vind ik duurzaam leven erg belangrijk. Al jaren aten wij biologisch, minder vlees, hadden zonnepanelen, probeerde plastic verpakking te vermijden, maar er miste iets. Een stapje verder. Door verschillende boeken, artikels, cursussen, workshops te lezen en volgen leerde ik ontzettend veel, maar het bleef daarbij. Het daadwerkelijk toepassen op mijn persoonlijke situatie en huishouden leerde ik nergens.


Hoe het begon

We aten biologisch en hadden zonnepanelen, verder waren we er eigenlijk niet heel erg mee bezig. Dat veranderde toen ik zwanger was van Floris. Ik las verschillende boeken en blogs en werd getriggerd op wasmiddel: ik las op meerdere websites dat normaal wasmiddel niet geschikt is voor een babyhuid. En vanuit die informatie kwam ik in de wereld van parfum en andere chemische stoffen, die in wasmiddel zitten maar ook in andere schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten. Ik besloot dat ik voor mijzelf ook geen reguliere wasmiddelen/schoonmaakmiddelen en verzorgingsproducten wilde gebruiken en ging op zoek naar natuurlijke alternatieven.


Duurzaam leven met kinderen

Zelf vond ik de manier hoe ik mijn huishouden draai de normaalste zaak van de wereld, maar ik merkte al snel dat veel mensen er anders tegenaan kijken. Verduurzamen kun je doen op veel verschillende vlakken. Naast dat ik dus erg let op natuurlijke ingrediënten probeer ik ook onder andere zoveel mogelijk plastic, microplastic en ander afval te vermijden. Of bijvoorbeeld meubels, speelgoed en kleding tweedehands aan te schaffen. Als ik wel echt iets nieuws nodig heb zoek ik naar een merk die het op een milieuvriendelijke wijze, en met respect voor mensenrechten, produceert.

Er wordt nog wel eens gedacht dat duurzaam leven met kinderen niet echt mogelijk is. Maar dat is zeker niet het geval. Er zijn zoveel dingen waar je een verschil mee kunt maken, elke stap telt. Zou jij ook graag willen verduurzamen? Ik geef je graag een aantal tips:

  • Betrek je kinderen. Wat jij in het begin nog raar/wennen vindt, vinden je kinderen binnen de kortste keren hartstikke normaal. Lees bijvoorbeeld kinderboeken geschikt voor de leeftijd van jouw kindje over duurzaamheid. Op mijn blog vind je verschillende blogs over kinderboeken die wij erg leuk vonden.
  • Draagt je kind nog luiers? Vervang ze door wasbare luiers, dat scheelt ontzettend veel (plastic) afval per jaar. Vind je het veel gedoe om, als je ergens anders bent, vieze luiers weer mee te nemen? Je kunt ook kiezen om alleen op de dagen dat je thuis bent wasbare luiers te gebruiken, elke luier die je bespaart scheelt weer.
  • Pas je reisgedrag aan, zoals niet meer met het vliegtuig op vakantie maar met de trein (vinden kinderen sowieso hartstikke leuk).
  • Ruil je reguliere schoonmaakmiddelen in voor een ecologische of biologische variant, tegenwoordig vind je ze vaak gewoon bij de supermarkt.
  • Ga je met je kind naar de speeltuin of het bos? Neem een tasje mee en laat je kind mee helpen met opruimen als je afval tegen komt, vinden ze vaak hartstikke leuk.Eigen bedrijf

Sinds een jaar is het niet alleen mijn lifestyle, maar heb ik ook een bedrijf waarmee ik hoop anderen te inspireren en te helpen bij het verduurzamen van hun huishouden. Hierbij kijk ik niet alleen wat je zou kunnen doen om je huishouden te verduurzamen, maar vooral hoe je het kunt aanpakken in jouw persoonlijke situatie, aan de hand van jouw persoonlijke behoefte. In middels doe ik dit fulltime en krijg ik ontzettend leuke reacties, waar ik veel voldoening uit haal.

 

Vind je het leuk om meer tips te krijgen of te lezen hoe ik bepaalde dingen aanpak? Op mijn Instagram kanaal neem ik je graag mee in hoe ik mijn huishouden draai. Ook op mijn blog deel ik regelmatig tips of leuke duurzame merken.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.