MAMA SHARON » BLOGT » OUDERSCHAP » BABY » JE BABY & VOEDING » JE BABY EN VOEDING - HET BEGIN

JE BABY EN VOEDING - HET BEGIN

Gepubliceerd op 1 februari 2021 om 09:00

Borstvoeding, flesvoeding, groente- en fruithapjes, pap, ei, pinda's, noten... Je krijgt met aardig wat te maken het eerste jaar met je kleintje. Het is niet gek als het soms een beetje duizelt of je soms afvraagt hoe andere mama's dat doen.

Waarschuwing vooraf

Voordat ik alles over je baby en voeding wil bespreken, wil ik je echt adviseren om een EHBO-cursus te volgen. Want je weet echt niet wat je overkomt als je kindje zich verslikt in zijn eten en je niet weet hoe je moet handelen.  Meestal wordt dit vergoed door je zorgverzekering,
dat kun je hier (klik) checken. Meer info... (klik)

Borst- of flesvoeding?

Laten we bij het begin beginnen... Het beste om te geven is en blijft borstvoeding. De WHO (world health organisation) adviseert zelfs de eerste 2 jaar borstvoeding te geven. Ik heb echt respect voor de mama's die dit kunnen opbrengen.
Zelf had ik graag de eerste 3-6 maanden borstvoeding gegeven, maar door complicaties na de bevalling, was dit niet voor ons weg gelegd. Hierom kán ik je niet gek veel vertellen over borstvoeding.
Máár, dit is wat ik wel weet;
- het consultatiebureau hanteert hoeveelheden voeding voor flesvoeding en dit is totaal niet met elkaar te vergelijken. Laat je niet door hen (of wie dan ook) onzeker maken. Als je kindje goed groeit, plast en poept is het prima. En anders kun je er altijd nog voor kiezen om bij te voeden met kunstvoeding.

- koop een kolfapparaat in overleg met een lactatiedeskundige. Die weten ook vaak wel of je misschien nog korting kan krijgen via de zorgverzekering.

- koop een dr. Brown of Difrax fles met wijde speen. Zo voorkom je het beste tepelspeenverwarring.

- naast de standaard vit. D. druppels die iedere baby dagelijks moet krijgen, moet je ook vit. K. druppels geven. Dit kan gewoon van bijvoorbeeld het Kruidvat Huismerk, maar je hebt ook A-merk druppels. Zit geen verschil in. Druppels op oliebasis zijn het beste. Op de verpakking staat hoeveel druppels per dag je moet geven.

In kunstvoeding heb je vele soorten, waar ik later meer over zal uitleggen in een andere blog. Belangrijk is een goede fles - en dan heb ik het echt over Difrax of Dr. Brown.

Hoeveel voeding geef ik mijn baby?

De eerste zes weken is het van belang je kleine om de 3 uur te voeden. Hierna kun je op verzoek gaan voeden. Dit hebben wij ook een poos gedaan, maar ik vond het nadat Charlie 4 maanden werd en aan de oefenhapjes mocht gaan beginnen (zie hieronder), maar een hoop gedoe. Ik had behoefte aan regelmaat. Charlie slaapt al sinds 6 weken 's nachts door. Daarvoor heb ik haar een keer 's nachts wakker gemaakt voor voeding, maar verder liet ik haar slapen. Als ze honger had, kon ze zich echt wel laten horen (en hoe), dus ik vertrouwde er op dat ze dit ook deed. Overdag kreeg ze uiteraard de hoeveelheid voeding die zij gewoon nodig had. Hoeveel voeding je kind nodig heeft, hangt af van het gewicht van je kindje. Er is een vuistregel van 150cc per kilogram gewicht van je baby per 24 uur. Dan heb je een richtlijn, die weinig zegt - want je kindje geeft aan wanneer hij genoeg gehad heeft of niet. Je hebt natuurlijk ook rekening te houden met maaginhoud, die moet groeien. Dus het kan goed dat je baby vaker komt voor kleinere hoeveelheden.

Klik op de afbeelding voor vergroting.
Dit is een richtlijn voor flesvoeding;
volg altijd de behoefte van je kindje!


Klik op de afbeelding voor vergroting.


4 - 6 maanden; beginnen met oefenhapjes

Vanaf 4 tot 6 maanden ga je beginnen met oefenhapjes. Je kunt natuurlijk voor kant en klare potjes gaan - hier mag niks extra's aan toegevoegd worden qua E-nummers, suikers, zouten of dat soort gekke dingen - maar je kunt ook zelf hapjes klaar maken. Hoe je dat doet, zie je in de filmpjes hier onder van het Voedingscentrum. Lekkere, makkelijke recepten vind je hier (klik).

De eerste hapjes, ook wel de oefenhapjes, zijn 3 tot 4 kleine lepeltjes voeding - gewoon om te proberen. In het begin gaat dit echt moeizaam en vliegt het misschien wel alle kanten om je oren, waar de moed wellicht in je schoenen begint te zakken. Dit was bij ons wél het geval. Het heeft echt een poos geduurd voordat Charlie echt begon te happen en niet alles weg protesteerde. Zodra ze meer trek begon te krijgen, kreeg ze langzaam maar zeker meer hapjes. Oftwel; je kind bepaald het tempo. Jij biedt het slechts aan.  Wil je weten wat en hoeveel je mag geven, kijk dan hier (klik) of hier (klik).

Handige richtlijn:
Olvarit 5stappen hapjesplan


Klik op de afbeelding voor vergroting.


Filmpjes van het voedingscentrum die je op weg kunnen helpen:


Vanaf 6 maanden

Zo rol je vanaf ongeveer 6 maanden zelf over naar een ander voedingsschema. Je bouwt stap voor de stap de fruit- en groentemaaltijden uit en je kunt misschien wel op den duur een fles weg gaan laten. Dat vond ik nog wel het engste van alles! Want hoe wist ik dan wel dat ze genoeg had? En hoe deed ik dat dan zomaar?

Ook kunnen je gaan starten met pap geven. Dit kan je toevoegen aan de flesjes of je kunt echt een kommetje pap maken.
Je hebt verschillende soorten pap. Vanaf 4 maanden zou je al kunnen starten met rijstebloem toevoegen aan de melk, maar liever niet dagelijks. Er zit vrij veel arseen in rijst en dit kan mogelijk schadelijk zijn voor de gezondheid van je baby. Charlie kreeg er veel buikkrampen van, wat ik van meer moeders terug hoor.
Maar er zijn ook genoeg moeders die er bij zweren!
Vanaf 6 maanden kun je starten met fijne granen pap, dit is verkrijgbaar van verschillende merken. Zelf ben ik begonnen om eerst alleen 's ochtends te geven, om te kijken hoe Charlie hierop reageerde. Omdat dit goed ging krijgt ze nu ook 's avonds voor het slapen gaan een papfles.


Klik op de afbeelding voor vergroting.

De Rapley methode of de kleintjes methode

Deze methodes lijken veel op elkaar en gaan er vanuit dat het kind zelf gaat eten als je zij hier aan toe zijn. Om deze methode toe te passen leg je, je kindje vaste voeding voor en geeft hem zelf de controle over wat hij pakt en hoeveel hij in zijn mondje stopt. Zo maakt hij op een speelse manier kennis met het eten en kan hij het zelf onderzoeken. In principe kun je hiermee starten vanaf 6 maanden, mits je kindje goed overeind kan zitten, niet te vroeg geboren is en er geen spijsverteringsproblemen in de familie voorkomen. Ook is het van belang dat je goed nadenkt over wat en hoe je deze voeding geeft en op vuistgrootte van je kindje snijdt. De kans op verstikken is hier uiteraard groter dan als je de voeding pureert. Dus ook hierbij wil ik het belang van een EHBO-cursus nogmaals benadrukken. 


Klik op de afbeelding voor vergroting.

En hoe zit het met drinken?

De eerste 6 maanden heeft je kindje genoeg aan het vocht uit de melk. Vanaf 6 maanden kun je hem rustig leren water te drinken of lauwe vruchtenthee zonder caffeïne (niet alle vruchtenthee is caffeïnevrij). Ook kun je verdunde diksap of biologische sapjes geven, zoals de sapjes van Hipp. Hoe je dit geeft, heb je ook weer verschillende mogelijkheden in. Je kunt kiezen voor een tuitbeker, maar je kan je kindje ook gelijk uit een beker leren drinken. Dit is volgens onderzoekers wel het beste.  Het kan zijn dat je baby zich wat verslikt tijdens het drinken en wat moet hoesten. Dat hoort erbij. Bovendien hoef je bij hoesten niet veel te doen, dan werkt het lijf zelf al de verslikking tegen. Dus niet als een malle op de rug van je kindje gaan slaan, hoe goed bedoelt misschien ook, dat helpt namelijk niet. 


In een van mijn volgende blogs vertel ik je alles meer over drinken, alle verschillende drinkbekers en alle voor- en nadelen.«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.