MAMA SHARON » BLOGT » OUDERSCHAP » BABY » JE BABY & VOEDING » JE BABY EN VOEDING: VAN MELK NAAR MAALTIJDEN

JE BABY EN VOEDING: VAN MELK NAAR MAALTIJDEN

Gepubliceerd op 15 februari 2021 om 09:00

In mijn vorige blog 'Je baby en voeding - het begin' kon je in grote lijnen lezen hoe je, je baby het eerste jaar voeding geeft; van borst- en/of flesvoeding naar de maaltijden. In deze blog wil ik daar wat dieper op in gaan en vertellen hoe dit bij ons gegaan is, omdat dit echt niet zo vanzelfsprekend was zoals het misschien in eerste instantie leek...

Advies van consultatiebureau

Van het consultatiebureau kregen wij een van de eerste keren semi-laconiek een papiertje toegeschoven, waar uitleg werd gegeven over hoe en wat met betrekking tot voeding. Het document heb ik hiernaast toegevoegd. In principe is er niks mis met het document, er staat goed uitgelegd wat de bedoeling is met alles qua voeding van je baby, echter mis ik hier en daar het stukje 'praktijk'. Want zo mooi als het hier allemaal staat omschreven, zo gaat het natuurlijk lang niet altijd in werkelijkheid. Bovendien zorgde het voor mij óók voor een stukje onrust, een soort druk, zo van 'zo hoort het blijkbaar' en als het dan zo niet wil, voelde ik mij een slechte moeder. Wat natuurlijk de grootste onzin ooit is. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo. En het zou ook goed kunnen dat er onderliggende problemen zijn!


"Je bent geen slechte ouder als je kind niet of slecht eet!
Ieder kind ontwikkelt zich op zijn/haar eigen tempo."


Beginnen met oefenhapjes

Het beginnen met oefenhapjes ging hier niet zo makkelijk als gehoopt. Charlie wilde er in het begin weinig van weten, spuugde het weer uit, hield haar mond gewoon dicht of begon gewoon heel hard te huilen. Het maakte mij erg onzeker, maar  door mee te bewegen in wat Charlie wilde, hebben we haar uiteindelijk wel aan het eten gekregen. Het is natuurlijk wennen voor je baby, die alleen melkvoedingen gewend is. Nieuwe structuur, nieuwe smaken... Geef het de tijd. Laat alles los, maak gewoon achteraf alles schoon óf schaf gewoon een verfschort aan voor je kindje.
Het eten is het doel, als ouder zoek je naar middelen die werken.

Klik op de afbeelding voor vergroting


Oefenhapjes: "Geef het de tijd. Laat alles los, maak gewoon achteraf alles schoon óf schaf gewoon een verfschort aan voor je kindje.
Het eten is het doel, als ouder zoek je naar middelen die werken."


Na 6 maanden: Opvolgmelk?

Er is nergens zoveel wisselende informatie te vinden dan over opvolgmelk. In opvolgmelk zit voornamelijk meer ijzer en meer suikers dan in opvolgmelk. Er is echter nooit onderzoek gedaan of baby's daadwerkelijk na 6 maanden meer ijzer nodig hebben - of hun voorraad die ze van mama hebben meegekregen inderdaad met 6 maanden afneemt. De World Health Organisation (WHO) heeft er een sterke mening over. In bijgevoegd artikel, schrijven zij het volgende: "Even though follow-up formula is not necessary, and is unsuitable when used as a breast milk replacement, it is marketed in a way that may cause confusion and have a negative impact on breastfeeding"

Ja, borstvoeding is altijd het beste om te geven, dat voorop gesteld. Maar soms zijn er situaties (zo ook bij ons) dat je geen borstvoeding kunt geven. En andere moeders willen niet. Dat is ook gewoon prima natuurlijk. Als je daar even langs leest, zeggen zij duidelijk dat opvolgmelk alleen maar marketing is. Ik vond het nogal wat. In overleg met de kinderarts van Charlie, heb ik dan ook besloten om niet over te gaan naar opvolgmelk, maar haar gewoon te houden op de '1'-melk. Natuurlijk is het je eigen keuze wat je doet - en is het prima als jij wél opvolgmelk wilt geven - maar ik wilde het je even meegeven, omdat hier zo weinig over bekend is in principe. 


Beginnen met brood

Hier ging het beginnen met brood lang niet zo gesmeerd als ik zou denken. Charlie moest er niks van weten. De spuugde alles weer net zo hard uit. Omdat zij vanaf geboorte af aan ook de fles al heel apart drinkt (o.a. veel te gulzig en het heeft lang geduurt voordat ze goed aanhapte) en drinken uit de tuitbeker ook echt geen succes was (ze verslikte zich continu) heb ik een afspraak gemaakt bij een logopediste. Ik had twijfels of dit wel goed ging. Of wij het wel goed deden en of Charlie misschien slikproblemen had. De logopediste is met ons mee komen kijken, wat heel fijn was en gaf advies op maat. Zo gaf ze ons de tip om eerst eens met luchtige crackers (ook wel bekend als Cracotte) te beginnen. Deze smelten op de tong en zo kan Charlie makkelijk opbouwen naar het eten van brood.


"Schakel bij twijfel hulp in - en laat je niet wegsturen tot je antwoorden hebt. Zo hebben wij een diëtist en een logopedist in de arm genomen voor Charlie - en dit gaf een hoop rust.
Soms is het gewoon fijn dat er even iemand met je mee kijkt. "


Broodbeleg

Wat geef je dan op brood tot 1 jaar? Nou, om te beginnen, is 100% pindakaas of ei een goede, omdat je op deze manier mooi de pinda en ei kan introduceren. Ik zelf geef Charlie 1x per week een klein gekookt ei en prak deze met een beetje Remia Mayolijn (plantaardige mayonaise met zeer weinig vet) door. Als je dit goed doorprakt, krijg je vanzelf een smeersel wat je zo op brood kan doen. 
Verder zijn er een paar uitzonderingen die je niet kan geven, maar verder kan je vrijwel alles aan je kindje geven.
Hieronder een schema van het voedingscentrum bijgevoegd. 

Geef niet Waarom niet
Kaas gemaakt van rauwe melk, bijvoorbeeld boerenkaas Hierin kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Jonge kinderen zijn daar extra gevoelig voor.
Leversmeerworst of leverpaté. Dit bevat veel zout, verzadigd vet en vitamine A. Een teveel kan bijvoorbeeld leiden tot hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en vermoeidheid bij je kind.
Smeerkaas en gewone kaas. Dit bevat veel verzadigd vet en zout. De nieren van jonge kinderen kunnen nog niet veel zout aan. Neem 30+ smeerkaas met minder zout.
Honing. Honing kan besmet zijn met een bacterie waar kinderen tot 1 jaar erg ziek van kunnen worden.

Het weglaten van melkvoedingen

Op den duur zal je merken dat je kindje de melk minder drinkt en/of zijn eten slechter eet. Dan kun je eens kijken wat er gebeurd als je de fles weg laat. Nodig je kindje uit om meer te gaan eten, maar bied wel iets eerder dan hij/zij gewend is wat te eten aan. Als je hierna denkt dat je kindje nog honger heeft, kun je altijd nog een fles aanbieden. Ik vond dit de eerste keer erg spannend, maar Charlie kan goed aangeven wanneer zij genoeg heeft gehad of niet, met als gevolg dat ze hooguit 's avonds nog een keer extra kwam voor een fles.

Klik op de afbeelding voor vergroting

Wij zijn, zoals je ook hiernaast kunt zien, begonnen met de laatste fles weg te laten en grotere flessen te geven. Vervolgens de fles tussen de ochtend en de lunch, om daar fruithap te geven. Daarna ging de fles tussen de lunch en avondeten in weg, waar zij nu haar groentehap eet. De volgende stap voor ons is de fles van lunch weg te laten, zodat ze daar een boterham kan eten.
Het is gewoon een kwestie van uitproberen. En lukt het (nog) niet, is dat niet gelijk een drama. Je kindje moet het nog leren ;-)


Heb je nog vragen? Neem gratis contact op met:

- Hero Voedingsdeskundig Team (klik)

- Nutricia Kindervoeding Service (klik)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.