MAMA SHARON » BLOGT » OUDERSCHAP » BABY » JE BABY & VOEDING » JE BABY EN FLESVOEDING

JE BABY EN FLESVOEDING

Gepubliceerd op 23 februari 2021 om 09:00


Laten we het eens hebben over (kunst)flesvoeding. Vanwege complicaties bij en na de bevalling, kon ik geen borstvoeding geven. En als ik nu hoor van andere moeders wat daar allemaal bij komt kijken, ben ik ergens blij toe ook. Fantastisch als het je lukt om borstvoeding te geven - alle respect - maar flesvoeding is net zo prima kan ik je vertellen. Charlie is er niet minder op gegroeid in ieder geval 😉

Laten we beginnen met de fles

Mij was geadviseerd om pas flessen te halen als de baby er was. Ik had wel een paar flesjes gekregen in de blije dozen enzo, maar verder had ik dan ook niks in huis. Dus toen er besloten werd flesvoeding te geven, moesten we nieuwe flesjes halen. Er werd gelijk geadviseerd: haal difrax of dr. brown flessen. Deze flessen zijn zo gemaakt dat je kindje minder lucht binnen krijgt tijdens het drinken en daarom krijgen ze minder buikkrampjes. Ideaal!

De speen van de fles

Je hebt verschillende maten spenen. De spenen worden om de 3 maanden wat groter. Het is geen must om over te stappen op een grotere maat speen, maar als je merkt dat je kindje langzamer of niet meer drinkt, is het wel verstandig. Gemiddeld moet een fles binnen 20 a 30 minuten op. In het begin zal dit nog wennen zijn en misschien iets langer duren. 

Voor verdikte voeding en/of papflessen heb je speciale spenen. Voor Difrax heb je de drie standen (1-2-3) speen. Door de fles/speen om te draaien gaat de voeding sneller of langzamer lopen.

Voor dr. Brown heb je de Y-cut speen. Nadeel hiervan is dat deze sneller inscheurt. De drie standenspeen van de Kruidvat kun je ook gebruiken op de dr. Brown flessen.

De speen van de fles moet je iedere 6 weken verwisselen - of als hij slijtageplekken krijgt en/of in scheurt, eerder. De flessen hoef je niet te vervangen, mits je deze goed schoon houdt (door middel van magnetronsterilisator of uitkoken).

Brede hals of smalle hals?

Ik denk dat dit ook beetje de voorkeur van je kindje is. Als je nog naast de fles 'live' borstvoeding geeft, zou ik zeker voor een brede hals gaan. Dit zorgt namelijk voor minder speen/tepelverwarring.

Verschillende soorten flesvoeding

Er zijn verschillende soorten flesvoeding. Je hebt ze op basis van koemelk, geitenmelk of sojamelk.
Sojamelk wordt niet geadviseerd voor kinderen met een koemelk- of lactose-intolerantie. Heb je het idee dat je baby een koemelkallergie of andere klachten heeft? Overleg dan eerst met je (huis)arts of consultatiebureau. Kom je er met hen niet uit, vraag om een verwijzing naar een kinderarts in het ziekenhuis.

Anti-reflux voeding

Reflux is het terugstromen van maaginhoud in de slokdarm. Of te wel, je baby geeft de voeding terug (spugen). Het is normaal dat baby's (zeker in de eerste 4 maanden) een beetje voeding terug gegeven.
Maar geven zij echt te veel voeding terug, zou je kunnen starten met anti-refluxvoeding. Het advies is wel dit in overleg te doen met het consultatiebureau en/of (huis)arts.

Anti-reflux voeding heeft soms een iets andere eiwit-samenstelling. Daarnaast is er vaak johannesbroodpitmeel (verdikkingsmiddel) aan toegevoegd. Dit maakt de voeding iets zwaarder (zonder extra calorieën en energie toe te voegen). Hierdoor kan de voeding minder makkelijk weer omhoog komen.

Voeding bij darmproblemen

Sommige baby’s kunnen last hebben van darmproblemen. De klachten kunnen zeer uiteenlopend van aard zijn: van bijvoorbeeld darmkrampjes tot het hebben van moeizame ontlasting. Ook in dit geval zijn er speciale voedingen beschikbaar die de klachten kunnen verminderen.

Allergie of overgevoeligheid voor koemelk of lactose

Bij vastgestelde koemelk of lactose-intoleranties zul je voorgeschreven voeding krijgen, op advies van de arts. Bij een overgevoeligheid van koemelk of lactose, kun je een hypoallergene voeding (vaak afgekort tot h.a.) krijgen. Hierin zit wél koemelk, maar de koemelk-eiwitten zijn bewerkt. De eiwitten zijn in kleine stukjes geknipt, waardoor het lichaam ze niet meer herkent als koemelk-eiwitten. Hierdoor zal een kind minder snel een allergische reactie krijgen. Je kunt hypoallergene voeding niet gebruiken bij een vastgestelde koemelkallergie.

Voordat er koemelkallergie vastgesteld wordt, moet je vaak op eigen kosten starten met pepti-voeding. Deze kun je online en in de drogist kopen. Soms wordt er gezegd dat je dit terugkrijgt van de verzekering, dit is echter niet het geval. Ook via Marktplaats wordt deze voeding verkocht, maar ik zou goed oppassen met wat je daar koopt en gebruik maken van hun service gelijk oversteken.

Sommige ouders ervaren flesvoeding op basis van geitenmelk ook als een goed alternatief voor baby’s met een overgevoeligheid voor koemelk. Vermoed je dat je baby een allergie heeft? Dan is het altijd raadzaam om dit te overleggen met je (huis)arts, voordat je zelf een andere voeding gaat proberen.


Verschillende merken flesvoeding

Zoveel soorten flesvoeding, maar misschien nog wel meer verschillende soorten merken flesvoeding. Hoe zit dat dan? Is er iets beter dan iets anders? Wij begonnen met Nutrilon, het welbekende merk. Maar Charlie wilde niet goed drinken en viel af. De verloskundige wist ons te vertellen dat dit bekend was met Nutrilon en Kruidvat eigen merk flesvoeding - dat er baby's bij zijn die hier minder goed op groeien.

Verder is het opvallendste verschil de prijs. A-merken flesvoeding zijn bijna 2 keer zo duur als huismerken. Kies je voor flesvoeding op basis van geitenmelk of dieet-voeding, dan ben je zeker 4 keer zo veel kwijt.

Kwalitatief zijn alle merken echter vrijwel gelijk. Dat komt doordat er strenge eisen zijn voor de samenstelling en de veiligheid van flesvoeding.

Meer hierover zie je in de aflevering van Keuringsdienst van Waarde over flesvoeding (klik)


Hoeveel flesvoeding geef ik mijn baby?

De eerste zes weken is het van belang je kleine om de 3 uur te voeden. Hierna kun je op verzoek gaan voeden. Dit hebben wij ook een poos gedaan, maar ik vond het nadat Charlie 4 maanden werd en aan de oefenhapjes mocht gaan beginnen (zie hieronder), maar een hoop gedoe. Ik had behoefte aan regelmaat. Charlie slaapt al sinds 6 weken 's nachts door. Daarvoor heb ik haar een keer 's nachts wakker gemaakt voor voeding, maar verder liet ik haar slapen. Als ze honger had, kon ze zich echt wel laten horen (en hoe), dus ik vertrouwde er op dat ze dit ook deed.

Overdag kreeg ze uiteraard de hoeveelheid voeding die zij gewoon nodig had. Hoeveel voeding je kind nodig heeft, hangt af van het gewicht van je kindje.

Er is een vuistregel van 150cc per kilogram gewicht van je baby per 24 uur. Dan heb je een richtlijn, die weinig zegt - want je kindje geeft aan wanneer hij genoeg gehad heeft of niet.

Klik op de afbeelding voor vergroting.
Dit is een richtlijn voor flesvoeding;
volg altijd de behoefte van je kindje!

Je hebt natuurlijk ook rekening te houden met maaginhoud, die moet groeien. Dus het kan goed dat je baby vaker komt voor kleinere hoeveelheden. Als je kindje op latere leeftijd bijvoeding krijgt, komt dit uiteindelijk in de plaats voor de flesjes. Lees meer daar over hier (klik)«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.