MAMA SHARON » BLOGT » OUDERSCHAP » BABY » JE BABY & VOEDING » KOEMELKALLERGIE - DE MELKLADDER

KOEMELKALLERGIE - DE MELKLADDER

Gepubliceerd op 9 april 2021 om 09:00

Zoals je in mijn vorige blog over koemelkallergie kon lezen, kwamen wij er na ruim 5 maanden voor zeker achter dat Charlie milde koemelkallergie heeft. Vanaf het moment dat wij behandeld werden in het ziekenhuis, kregen wij de pepti-voeding vergoed voor ongeveer 3 maanden. Charlie was net 8 maanden oud, toen een afspraak volgde met het ziekenhuis, die telefonisch werd in verband met Corona. De kinderarts was kort maar krachtig: we konden gaan starten met provoceren en ik moest maar even googelen hoe dat moest. Ehrmmm...?!

Hoezo even googelen hoe je moet provoceren?

Boos was ik. En voelde mij vooral niet gehoord door de arts. Ik had nog een aantal vragen, die ik door het eerdere conflict met consultatiebureau (omdat zij ons dus totaal niet serieus namen en ik ze dat verteld heb hebben en zij vervolgens de handen van ons hebben afgetrokken) ook niet bij hun kon neerleggen.
Zo had ik onder andere vragen over opvolgmelk, al kwam al vlot het antwoord van de Keuringsdienst van Waarde op televisie. Maar ook over het hele provoceren waren nog genoeg vragen. De arts had echter weinig tijd om deze vragen te beantwoorden en herhaalde dat ik maar 'gewoon even googelen' moest.

Dus nam ik een kinderdiëtist in de arm.

Want ik begreep niet beter dan dat de meeste kinderen tussen de een en anderhalf jaar er vanzelf overheen groeien (ontwikkelen tolerantie). Dus waarom zou ik dan nog voor 9 maanden al starten met provoceren? Het provoceren is echt puur om te kijken of je kindje er al overheen gegroeid is namelijk - het werkt er niet aan mee om dit te bevorderen. De diëtist gaf me antwoord op mijn vragen en onderstaande melkladder.

De melkladder en hoe het in zijn werk gaat

Het is altijd verstandig om onder behandeling/toezicht te blijven van een kinderarts of -diëtist. De melkladder is een hulpmiddel dat is ontwikkeld voor kindjes met milde tot matige koemelkallergie met verlate reactie. Dat wil zeggen dat je kindje niet direct klachten na inname krijgt, maar na max 72 uur.  Deze allergie wordt ook wel niet-Ige-gemedieerde koemelkallergie genoemd.

Klik op de afbeelding voor vergroting

Dit is een van de vele melkladders die je online kunt vinden, maar dit geeft een idee van hoe je het kunt aanpakken. Deze versie is echt bedoeld voor baby's. Het idee is dat er in ieder product koemelk(eiwit) zit, maar steeds een beetje meer. Je begint dus onderaan met koekjes (bijvoorbeeld vermalen door de fruithap). Als dit goed gaat, ga je steeds een stapje omhoog. Op moment dat een stapje omhoog te veel wordt, blijf je op het vorige stapje hangen. Probeer in ieder geval iedere 4 á 6 maanden weer een stapje te (her)introduceren . Het is van groot belang om hier je eigen gevoel in te volgen - wat voelt er voor jou goed om te doen? Wat denk jij dat je kindje aan kan en/of nodig heeft? Heb je vragen of twijfels, neem dan altijd contact op met een (kinder)arts of diëtist.« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.