MAMA SHARON » BLOGT » OUDERSCHAP » OUDERSCHAP » EERLIJK & BEWUST OUDERSCHAP

EERLIJK & BEWUST OUDERSCHAP

Gepubliceerd op 5 februari 2021 om 09:00

De kernwaarden van ouderschap is denk ik bij alle verschillende vormen ouderschap wel het zelfde:
- Zorg en bescherming
- Structuur en regelmaat
- Stimulering van de ontwikkeling
- Liefde en positieve aandacht
- Regels en redelijke grenzen

Maar iedere vorm ouderschap kent het zijn eigen benaderingen, normen en waarden.

Ik wil mijn ouderschap (zoals eigenlijk alles) niet persé in een hokje proppen of een labeltje geven. Maar als ik dat dan toch moet doen, zou ik het bestempelen als 'eerlijk' en 'bewust'. Wat dit voor mij betekent, leg ik je in deze blog uit.


Eerlijk ouderschap

Eerlijke kijk op ouderschap. Want het gaat lang niet altijd zoals het misschien op social media lijkt of als de boekjes je vertellen. En je bent heus geen slechte ouder als niet altijd alles perfect gaat. of nog niet eens in de buurt komt van wat jij denkt hoe het zou moeten zijn.
Iedereen doet het op zijn eigen manier, ik geef je een kijk op mijn manier!

Wellicht heeft het eerlijk en direct zijn wel te maken met mijn Amsterdamse roots.
We weten in Amsterdam niet beter. Natuurlijk ben ik altijd op zoek naar de nuance hierin, al blijft dat wel altijd een aandachtspuntje 😉 (iets met aard van het beestje...)


Bewust ouderschap

Bewust ouderschap gaat er wat mij betreft echt om dat je bewust bezig met je ouderschap. Natuurlijk niet 24/7, want dat houdt geen mens vol en er moet ook gewoon geleefd worden, maar het gaat er wel om dat je af en toe op jezelf reflecteert "Hoe doe ik het als ouder?" maar ook "Hoe doe ik het als persoon?' Ben je náást leuke, goede ouder, ook nog een leuke partner, een leuke vriend(in), een leuk familielid en bovendien een leuk persoon voor jezelf. Het gaat echt om het evenwicht zoeken.

Bewust ouderschap in 12 kernwaarden:

- Bieden van dagelijkse routine

Wist je dat baby's ontzettend goed gaan op voorspelbaarheid (en dus structuur/regelmaat) omdat dit ze enorm veel rust geeft? Je baby is de hele dag op onderzoek uit en dingen bij elkaar aan het puzzelen "Als ik dit doe, dan gebeurd er dat". Als je baby door krijgt dat bepaalde dingen altijd zo zijn - en dus gewoon zo gaan - geeft dat rust en begrip.


- Delen van huishoudelijke taken

Betrek je kind(eren) bij huishoudelijke taken op moment dat ze hier oud genoeg voor zijn. Je leert ze niet alleen iets bij, je houdt ze ook nog bezig terwijl jij je checklist afwerkt. Op Pinterest kun je allerlei leuk ideeën vinden hoe je, je kind op een leuke, speelse manier kan betrekken bij het huishouden.

- Gezond blijven in lichaam en geest

Van belang is om gezond te blijven in lichaam in geest. Eet en drink gezond, zorg voor voldoende beweging, genoeg daglicht, matig met alcohol, zorg voor voldoende slaap (ja, die schiet er waarschijnlijk nog wel eens bij in!), en zoek vooral zo af en toe wat ontspanning!


- Goed voor jezelf zorgen

Ja, dit valt natuurlijk een beetje samen met 'gezond blijven in lichaam en geest', maar omdat het zo makkelijk te vergeten is, als je druk bezig bent om voor de mensen om je heen te zorgen, noem ik hem er toch nog maar even bij: Zorg goed voor jezelf! Dit betekend ook dat je niet over je eigen grenzen moet gaan en ook voor jezelf moet afstemmen wat haalbaar is.
Je kan wel alles willen, maar je bent en blijft een mens. Loop jezelf hierin niet voorbij. Dit betekend ook echt dat je soms erg voor jezelf en je eigen grenzen moet opkomen! En ook gewoon af en toe wat me-time inplannen. Ga maar lekker een uurtje (of twee) op bed liggen, deur dicht en wat Netflixen of een lekker slaapje doen. Ga maar lekker in bad met een goed boek. Doen. Goed voor jezelf zorgen.

- Voeden van (gezonde) relaties om het gezin heen
Het is van belang dat je als gezin een gezond sociaal netwerk om je heen hebt staan. Dit is in eerste instantie natuurlijk de familie, maar ook vrienden zijn van groot belang. Dit leert je kind sociale vaardigheden en hoe om te gaan in sociale situaties. Kinderen leren veel door te kijken hoe hun ouders dingen doen of aanpakken.

- Liefdevolle en veilige omgeving bieden
Zorg ervoor dat je kind in een liefdevolle omgeving opgroeit. Een veilige omgeving, is een omgeving waar een kind zelf op onderzoek kan gaan, maar terug kan vallen op de ouders als dit nodig is (veilige haven). Het kind moet de ouders kunnen vertrouwen om terug te komen, dus het is van groot belang dat de vertrouwensband goed is.

- Problemen oplossen en emotionele bagage los laten
Zorg niet dat (oud) zeer een stempel drukt op de sfeer en omgeving thuis. Praat problemen daarom tijdig uit en laat emotionele bagage los. Je wilt je kind niet opzadelen met jouw problemen. Ook hierin geldt, kijk wat je hierin zelf kan doen, stel kleine doelen en kijk wat je hierin nodig hebt van een ander.


- Minder praten, meer luisteren
Luisteren. Zo ontzettend belangrijk. Er is echt een groot verschil tussen horen en luisteren. Horen betekend letterlijk dat je geluid waarneemt. Dat kun je zonder te luisteren. Luisteren is actiever, dit vraagt bewuste aandacht en concentratie.

- Gelijkwaardige relatie

Ga niet te veel de beterwetende ouder uithangen, zelfs al weet je het in veel gevallen gewoon beter. Veel dingen leer je simpelweg door hard onderuit te gaan en op te staan. En misschien dan nog wel drie keer onderuit te kukelen. Sommige lessen kunnen je, je kind niet leren, maar moet het zelf onderzoeken en achter komen. Zorg wel dat je altijd klaar staat, met een luisterend oor of een schouder om op uit te huilen. En waar nodig, altijd ingrijpen natuurlijk. Je blijft tenslotte de ouder. Maar probeer zo min mogelijk boven je kind te gaan staan en meer een gelijkwaardige relatie aan te gaan. Je kind zal zich serieuzer genomen voelen en zal het vertrouwen groeien.

- Doe wat je zegt, zeg wat je doet
De gouden regel. Zo ontzettend belangrijk. De basis van normen en waarden, wat mij betreft. Zorg dat wat je zegt, rijmt met wat je doet. Bovendien groeit het vertrouwen van je kind "Als papa of mama zegt dat het zo gaat, dan gaat het dus ook zo".

- Empathie tonen
Het is van belang om je kind het gevoel te geven dat je het begrijpt (of in ieder geval je best doet om het te begrijpen), dat je mee leeft, dat je empathisch bent.  Dat je niet alleen luistert naar de boodschap, maar ook naar de bijbehorende emoties. Maak dit ook bespreekbaar. Door te benoemen wat er bij je baby (of kind) gebeurd, leert je kind zijn of haar eigen emoties te reguleren.

- Doel in zicht houden en omdenken of meebewegen tot dit behaald is

Doelen kunnen heel groot of heel klein zijn, hou het altijd in zicht. Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, dus als de ene weg je er niet brengt of je misschien onderweg beren op de weg tegenkomt, probeer dan een andere route. Beweeg mee waar nodig, denk het om... Doe er iets mee! Vind een andere manier om er mee om te gaan of om er alsnog te komen.
En alsjeblieft, knoop vooral in je oren dat het echt niet erg is als het doel bijgesteld wordt of veranderd onderweg. Veel belangrijk vind ik de weg er naartoe, want daar leer je het meeste.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.