MAMA SHARON » BLOGT » SHARON » SHARON » MAMA IN OVERLEEFMODUS

MAMA IN OVERLEEFMODUS

Gepubliceerd op 29 maart 2021 om 09:00

Zoals ik al in mijn vorige blog probeerde uit te leggen; ik heb extreem goede dagen, maar ook extreem minder goede dagen.
Langere tijd hebben mensen hier allerlei labels & hokjes omheen willen versieren, maar mij gaat het eigenlijk voornamelijk om hoe ik beter met mij zelf kan omgaan, zodat ik beter met anderen kan omgaan. Het belangrijkste hierin vind ik om mijn gezin (en voornamelijk Charlie) de beste versie van mezelf te geven. Omdat ik er onlangs achter gekomen ben dat als ik geen goede dag heb, automatisch in een soort overleefmodus terecht kom.


Na mijn vorige blog, kwam ik in contact met Laura.

Naast moeder van 2 is Laura afgestudeerd psycholoog, maar wel op haar manier; de wetenschappelijke benadering past haar niet goed, want ze gelooft niet in gemiddelden of percentages. Ze wil kijken naar de unieke persoon voor haar.
Je zou misschien wel kunnen zeggen dat Laura ook ervaringsdeskundige is. Zij ontdekte dat ze door ervaringen in haar jeugd vooral had geleerd om op haar “hoofd” te vertrouwen, waardoor haar sensitiviteit, intuïtie en speelsheid op de achtergrond waren geraakt. Ze deed vooral wat verstandig en logisch was en wat zij dacht dat anderen van haar verwachtten. Ze had een groot verantwoordelijkheidsgevoel en daar was ze trots op. Je kon van haar op aan! Maar daardoor liet zij zichzelf vaak in de steek en was zij teveel gefocust op de behoeften van anderen i.p.v. die van haarzelf. Bovendien (her)kende zij haar eigen behoeften ook niet goed, ze was uit balans omdat zij inmiddels zo uit haar ‘hoofd’ leefde, dat ze geen contact meer had met haar gevoel.

Door minder in haar hoofd te gaan zitten en meer naar haar gevoel en intuïtie te luisteren, leerde zij vertrouwen op haar 'eigen wijsheid'. Met haar Praktijk voor Eigen Wijsheid en haar gelijknamige ontwikkelde methode helpt ze nu o.a. andere moeders om de lat lager te leggen, te voelen wat voor hun echt belangrijk is, hun emoties te herkennen als richtinggevers en zichzelf te ondersteunen,
in plaats van te bekritiseren.


Laura benaderde mij via Instagram, nadat zij de vorige blog las en vroeg mij mee te doen aan haar challenge deze week. Na haar op haar website rond gekeken te hebben viel het kwartje;

Ik ben een meestal een kameleonmoeder. Ik beweeg en wiebel zoveel mogelijk mee, om het iedereen zo gemakkelijk mogelijk te maken. Totdat mijn energie op is, totdat ik mezelf misschien een beetje te veel voorbij heb gelopen en dan schiet ik over in de overleefmodus. Mijn duracell-batterij is op en ik doe alleen nog wat nodig is. Omdat ik geen energie meer heb, is mijn lontje ook vaak een stuk korter, worden drempels naar taken/dingen doen groter (en dus minder zin om het te gaan doen), mijn geduld raakt op en ik begin ook lichtelijke geïrriteerd te reageren. Voor niemand echt gezellig dus. En uiteindelijk heb ik mijzelf nog het meeste ermee, want ik voel mij altijd schuldig achteraf. Dat ik zo lelijk gedaan heb of dat ik niet alles er uit heb gehaald wat ik er misschien wel had willen uit halen, dat ik niet genoeg er van genoten heb... En ga zo maar door. De verwijten bouwen zich maar op.


De challenge van Laura stond mij dus op het lijf geschreven - al ben ik niet zo een held in challenges, deze moest ik aan gaan! Tijd om deze patronen te doorbreken, tijd voor meer balans, meer tijd voor mezelf, waardoor iedereen uiteindelijk happier is. En dit is waarop ik me komende tijd wil gaan focussen:

- Te lange to do-lijstjes skippen

Het belangrijkste - denk ik - is het overboord gooien van de lange to do-lijstjes. En van de korte versies al blij zijn als de helft gelukt is op een dag. Soms kan ik mijn dagen van te voren al zo vol proppen, dat ik ook nog nauwelijks tijd heb voor mezelf of andere extra zaken.

- Langzamer leven, meer bewust in het moment zijn

Met als grote inspiratiebron Anne, die vorige week deze mooie blog schreef over slow living en slow parenting. Het is zoveel fijner als je wat minder gehaast bent en doet. Haastige spoed is sowieso zelden goed, laten we dat voorop stellen. Maar het is gewoon veel fijner om rustiger en bewuster in het moment aanwezig te zijn.

- Meer rust pakken (andere prioriteiten stellen)

Zelfs betekend dat dus dat de wasmand nog een dagje langer megavol staat te zijn, al betekend dat dat er een weekje langer niet afgestoft wordt en zélfs al betekend dat, dat ik soms ook tegen leuke dingen 'nee' moet zeggen. Het betekend vooral meer slaap pakken (vroeger naar bed en overdag een slaapje) en andere prioriteiten stellen.

Wellicht is het te blij om te denken dat dit binnen een week gebeurd, zoals ik al in een hele andere blog heb uitgelegd, verandering duurt lang! En patronen doorbreken misschien nog wel langer. Toch vind ik het mooi om stil te staan bij wat er goed gaat en wat er anders kan. En vooral hoe het anders kan. Goede voornemens kan je natuurlijk gewoon het hele jaar doornemen!


Persoonlijke ontwikkeling is zeg maar echt mijn ding.

En dat helpt natuurlijk enorm. Ik leef echt onder de motto's 'het proces is misschien nog wel mooier dan het einddoel in zicht' en 'je bent nooit te oud om te leren'. En ik heb nog héél véél om te leren - gelukkig maar. Wie dacht dat deze huismoeder de hele dag lekker thuis zit te niksen had het mis! Ontwikkeling staat naast het gezin verzorgen op nummer 1. Op de achtergrond zijn er volle ontwikkelingen bezig om meer uit mezelf te halen, want huismoederen vind ik héérlijk, maar daarnaast wil ik toch nog steeds een beetje geprikkeld en uitgedaagd worden. Dus zoek ik altijd de rand van mijn comfortzone op, om nieuwe dingen te leren, te ontdekken en te ontwikkelen. Altijd benieuwd waar het nieuwe avontuur mij nu weer brengt. Vaak elders dan ik van te voren misschien gedacht had, maar spijt? Nee, dat ken ik niet.


Herken jij jezelf misschien ook een beetje in de overleefmodus? En zou je deze ook het liefste willen doorbreken? Meld je aan voor de gratis online masterclass 'Doorbreek jouw overleefmodus' van Laura.
Deze is online te volgen, vanaf je telefoon, tablet, laptop of computer op 7 april 2021 om 10u of om 20u.

In de masterclass krijg je enkele tips die goed in te passen zijn in een druk gezinsleven. Ook geeft het je inzicht in waarom jij toch steeds weer van je (te lange) to-do lijstje valt. De masterclass gaat in op wat er nodig is om de overleef modus echt los te laten. Niet zo nu en dan -als je er aan denkt-, maar echt uit je hoofd komen en vanuit je hart te (durven) leven. Vertrouwen op jouw Eigen Wijsheid, zodat je durft te kiezen wat voor jou goed voelt (ook al heeft je moeder of beste vriendin een andere mening), je energie toeneemt en je meer geniet van het (gezins)leven. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.