MAMA SHARON » BLOGT » SHARON » SHARON » LIEVE MILLENIALS,

LIEVE MILLENIALS,

Gepubliceerd op 16 april 2021 om 09:00

Afgelopen weken zit ik wat minder lekker in mijn vel. Dit heeft te maken met Charlie haar groeisprongen en tandjes, maar ook mijn eigen persoonlijke ontwikkeling waar ik soms wat mee struggle. Hierdoor raak ik van mijzelf prikkelbaarder en geïrriteerder, ook wel de automatische piloot of de overleefmodus genoemd - en gaan bepaalde dingen mij ook steeds meer storen. Iets wat mij al veel langer stoort is het gedrag van mijn generatie-genoten.

Ik behoor namelijk tot de groep millenials. Dat zijn alle mensen geboren tussen 1980 en 1995. Aan de ene kant ben ik daar best trots op; we hebben echt superleuke eigenschappen; we zijn als eerste opgegroeid met technologie en social media, wat natuurlijk best awesome is. Daarnaast vinden wij het belangrijk om te inspireren en motiveren met ons werk - echt het verschil te maken. Maar er zijn toch echt een aantal zaken waar ik mij mateloos aan erger - en ik vond het maar eens tijd om het van mij af te schrijven.


Woke

'Woke' is letterlijk de verleden tijd-vorm van het Engelse '(to) wake up' - of te wel - wakker worden. Maar tegenwoordig wordt deze term steeds meer gebruikt om alertheid op maatschappelijke ongelijkheid aan te scherpen. En misschien past het wel meer bij de Zoomers  (de generatie ná ons millenials, geboren tussen 1996 en 2010) maar ik denk dat wij millenials - en zeker de jongere millenials, hier ook een grote duit in het zakje doen.

Goed, voordat ik dadelijk allemaal toetsenbordhelden achter mij aan heb (hold your horses) - ik ben tegen maatschappelijke ongelijkheid en vind dat iedereen dezelfde rechten zou moeten krijgen. Man, vrouw, non-binair, wit, zwart, geel, groen, jong of oud. Wat mij tegenstaat aan de hele woke-beweging is dat door hun aanhangers lijkt alsof dit de enige manier is om het 'goed' te doen. Alsof al het andere 'fout' is, op een bijna agressieve manier. Dat is voor mij allemaal iets te zwart/wit. Ik zoek liever de grijze gebieden op. Daarom denk ik dat het belangrijk is dat iedereen zijn best doet om te streven naar gelijkheid. Zolang de intentie goed is - je hart op de goede plek zit - ik denk dat, dat het belangrijkste is.


Koppelen aan hokjes en merken

De andere kant van 'woke' zijn, is dat we veel meer in hokjes zijn gaan denken. Sterker nog; onze hele maatschappij is er opgericht om in hokjes te proppen. Denk maar eens aan een gemiddeld sollicitatiegesprek; er wordt vaak je gevraagd om 'jezelf te omschrijven'. Bij voorkeur 'in een paar woorden'.
Als ik mijzelf als voorbeeld mag nemen - ik ben eerlijk, direct én sensitief. Maar dit past niet samen in één hokje, dus weten mensen al snel niet wat ze met mij aan moeten. (Weet ik ook niet hoor, daar niet van...)
Als je jezelf met een bepaalde eigenschap definieert - noem deze eigenschap A - dan ontken je dus per definitie dat je óók stukjes van eigenschap B hebt. Hoe zonde is dat!? Niks is zo veranderlijk als een mens - en het is prima om later op je keuzes, gedachtes of meningen terug te komen. Dus probeer jezelf niet te definiëren - is echt ontzettend zonde.

'I'm a little bit of everything, all rolled into one'

Daarnaast hebben wij ook de neiging om ons te definiëren door middel van merken. In de tijd dat wij op de basisschool en middelbare school zaten, waren merknamen razendpopulair. Daarom zijn wij nu als volwassenen ook bereid om meer geld uit te geven aan onze favoriete merken. Zelf ben ik nooit zo opgegroeid - en vind ik het veel belangrijker om het individu te vieren. Ik kan dus ook niet zo heel goed tegen de echt merkgeile medemens. Kan er simpelweg niks mee.


Mindset

Wat ik veel op social media voorbij zie komen zijn mensen die roepen dat als je maar hard genoeg werkt, je vanzelf wel je doelen behaald. Nou, excuse you, maar dat is echt té makkelijk en té verwend gedacht. Want waar je geboren bent, in welk gezin, hoe je ouders je supporten, hoeveel kansen je krijgt, hoe goed je kop op je lijf zit, hoe je mentale en fysieke gesteldheid is - alles, maar dan ook echt alles werkt hierin mee. Natuurlijk is er een soort basishouding en veel doorzettingsvermogen nodig, maar dan ben je er echt nog niet. Waar ik dan ook echt van kan wálgen zijn zelfbenoemde coaches die zelfbedachte cursussen verkopen (voor veelsteveel geld) om jou te vertellen hoe jij je eigen succesverhaal wordt. Hou alsjeblieft op met me.


Lieve millenials,

Haal alsjeblieft je kop af en toe uit jezelf en je imago - zo bijzonder ben je écht niet. Durf kritisch naar jezelf te kijken. Verzamel vrienden om je heen die je supporten, maar die je ook soms lelijk de waarheid vertellen, zeggen waar het op staat - of te wel - kritisch durven te zijn. Neem jezelf niet te serieus, daar wordt het leven echt een stuk leuker van.

En slot: Laat je niet te veel in hokjes proppen.
Wees vooral jezelf, er zijn al zoveel anderen.


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.